Hænger adfærd sammen med hundens følelser?  Ja det gør den

Følelser er en af de vigtigste parametre når det handler om forståelse for adfærd, adfærdsændringer eller et ønske herom.

Det er i storhjernen under det limbiske system (det andet lag med udgangspunkt i den 3 delte hjerne.) vi finder det ansvarlige center for følelsesmæssige reaktioner, under samme system finder vi hjernens vagtcentral – amygdala. Det betyder ikke det er det samme blot de er tæt forbundet og som mange andre ting påvirker de hinanden på både godt og ondt.

Når vi taler om følelser hos en hund tager jeg her udgangspunkt i de 7 grundfølelser med en reference til Dr. Jaak Panksepp  – de er oplistet som; søgen, leg, lyst, omsorg, sorg, frygt og aggression. Kort og enkelt fortalt har jeg forsøgt nedenfor at opridse et overblik over hver enkelt af de 7 grundfølelser. Der er mange lag og variationer når der er tale om følelsesmæssig forståelse, derfor er det vigtigt at huske dette er simpelt og flygtig oplistet.

Søgen (seeking): Følelsen af at søge efter noget, det kan være forventningen om at få en god fært, jage en mus, selv finde sin mad i stedet for at den bliver serveret i en skål. Når vi klikker træner, så er det denne følelse der vækkes forventningen om at få et “klik” ligeledes er det også denne følelse vi stimulerer når vi laver et fodersøg til hunden på en græsplæne frem for at fodre i en skål – vi kender det fra os selv en ”smule” når vi er på Facebook og leder efter den næste nyhed.

Leg (play): Legeadfærd, trækkeleg, løb, bold osv. Når vi bruger leg som belønning og træningsredskab, så er det denne følelse der vækkes. Hvilket også er en del af forklaringen om hvorfor hjernen lettere husker læring der er leget ind – men det må blive en anden dag jeg uddyber det.

Lyst (lust): Parring. Især hos hanhunde ser vi ændring i adfærd når lysten tændes, der skal sniffes ekstra på turen og får han lov til at møde en tæve, så skal hun gøres “blød i knæene” inden han hopper på. Tæver er lidt mere forbeholdne hvis der er mulighed for at vælge, det er ikke alle hanhunde der bare lige får lov til at parre sig med hende. Vær opmærksom på ikke at forveksle dette med når hunden humper, mennesker, andre hunde, genstande mv.  som oftest ses som et symptom på uhensigtsmæssig stresspåvirkning.

Omsorg (care): At tage sig af hvalpe, fælles soignering mellem hunde, at ligge i en varm seng og putte sig til ejer. Kæl og klap. Pelspleje, negleklip, dækken osv. er alle måder vi som mennesker viser omsorg for vores hunde, vi skal dog altid huske på at hunden skal være en aktiv deltager og have mulighed for at sige fra. Jo mere vi kan træne vores hund til at blive håndteret jo bedre undgår vi følelser som f.eks. frygt, der kan resultere i aggression fx bid.

Sorg (grief/panic): Alene hjemme, afsavn fra følelsen “omsorg (care)”. Vi træner vores hunde i at være alene hjemme, en træning der starter i de små, sætter hunden op til succesfuldt at kunne klare et par sekunder alene. Dyr kan også føle sorg hvis en fra husstanden forsvinder.

Frygt (fear): Fryser/står stille eller flygter. Hvis der er noget vores hunde reagerer på, så kan vi gennem træning lære dem at der ikke er noget at frygte. Er du i tvivl om hvad det er din hund reagerer på, så se hvor den kigger hen, nogle gange er det de små ting. En pose i vinden er for os mennesker ikke det helt store, men for en hund kan det virker som en frygtindgydende drage. Hjælp din hund, allerede fra den er hvalp skal den stille og rolig have vist verden frem, på en hensigtsmæssig og hensyntagen måde og altid i balance til hvalpens tolerance. Når den som hvalp har mødt verden, så virker den mindre farlig, det er aldrig for sent at starte denne tilvænning.

Aggression (rage): Aggression er ofte den sidste udvej for hunden, absolut trængt op i en krog. Al fornuft forsvinder og vi som ejere skal hjælpe hunden ud af situationen. Afstand kan være en løsning, men forebyggelse er klart at foretrække. Når vi træner initiativøvelser og kropskontrol, viser respekt for vores hunde ved håndtering, så gør vi afstanden til aggressionen større. Husk altid på, at når en hund udviser denne følelse, så har der ofte været op til flere, måske små signaler der fortæller at situationen er uholdbar for hunden, derfor er det vigtigt at vi lærer at læse vores hund så vi kan vejlede før situationen eskalerer.

Vi kan inddele dem yderligere i positive følelser og negative følelser – de positive er dem vi dagligt bør hjælpe hunden med at stimulere ved hjælp af lege, samvær og træning.

  • SØGEN/ SEEKING (søge og jagte en bestemt fært)
  • LEG/ PLAY (trækkeleg og ligeværdig leg hunde i mellem)
  • LYST/ LUST (behov for formering – der er dog for mig, endnu ingen kendte studier der viser om hundene nyder agten, så jeg vil umiddelbart ikke anbefale dette er en følelse vi forsøger at imødekomme, men blot håndtere når den er der)
  • OMSORG/ CARE (tryghed og soignering)

 

De negative følelser bør vi undgå og slet ikke dyrke – Det vil sige vi skal hjælpe hunden med at undgå at komme i de situationer hvor disse følelser kan blive betinget.

  • SORG, PANIK/ PANIC, GRIEF (sociale tilknytningssystem)
  • FRYGT/ FEAR (overlevelse, er truet)
  • AGGRESSION/ RAGE (at kæmpe/flygte)

 

Dr. Temple Grandin fortæller blandet andet om dyrevelfærd og uden at gå for meget i de langhårede detaljer har hun listet 5 punkter som er afgørende for velfærd hos dyr, her i blandet vores bedste ven hunden. Pkt. 5 lyder på fravær af frygt, altså støtter hendes arbejde op omkring positiv og belønningsbaseret træning er afgørende for hvor vidt der trænes på hundens/ dyrets præmisser, og omvendt er frygtbaseret træning det modsatte af hvad forskning viser og fortæller os om dyrevelfærd og altså hundens velbefindende.

 

Den hele liste lyder;

1.      Fravær af sult og tørst

2.      Fravær for ubehag

3.      Fravær for smerte, skade eller sygdom

4.      At kunne udtrykke normal adfærd

5.      Fravær for frygt og nød

Dette er efter resultater i hendes projekter den eneste guide vi mennesker har brug for til at vurdere om et miljø er godt nok til et dyr. Det er altid dyrets adfærd som giver os indsigt i dets følelser. – vi bør turde at stille os selv spørgsmålet, om hvorvidt vi gør nok for at være nysgerrige på vores hunds følelser og om vi har tid og viden til at håndtere de behov der ligger bag.

 

Med fokus på hundens førelser og med udgangspunkt i de 7 grundfølelser er der nu mulighed for at ændre hundens adfærd.